De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze LimburgCollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.
Wat is er allemaal te vinden in de #LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemers en partners. Deze maand het verhaal van Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek.
De start van het museum
Waarmee verschilt een gevechtshelm, onderscheiding of uniform van de vele vergelijkbare objecten die overal in oorlogsmusea te vinden zijn? Door het verhaal dat er aan verbonden is.
In 2013 opende Oorlogsmuseum Eyewitness in Beek en vertelt sindsdien het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Dit doet het museum met een volledig originele collectie op een realistische wijze, waarbij de menselijke kant van de geschiedenis wordt benadrukt. Hoe was het om vijf jaren van oorlog, bezetting en onderdrukking te moeten doormaken? Hoe was het leven aan het front? In Oorlogsmuseum Eyewitness wordt de bezoeker meegenomen door het oorlogsverleden om op deze vragen een antwoord te kunnen geven.
Eyewitness
Om die reden is ook gekozen voor de naam Eyewitness. Iedere bezoeker staat in de levensechte diorama’s oog in oog met de Tweede Wereldoorlog en wordt zo zelf ooggetuige van dit verleden. Daarnaast wordt de geschiedenis zo veel mogelijk belicht aan de hand van de ooggetuigen van toen. Met zowel fictieve verhalen, waarin het hoofdpersonage August Segel een centrale rol speelt, als ook met verhalen van echte personen krijgt het verleden een gezicht.
Neem bijvoorbeeld het uniformjasje van de Amerikaanse generaal Sidney Hinds. Deze generaal speelde een leidende rol in de bevrijding van Zuid-Limburg door de Amerikaanse 2nd Armored Division ‘Hell on Wheels’.
De troepen van Hinds namen op 31 maart 1945, vandaag exact 77 jaar geleden, ook de Duitse stad Ahlen in. In de stad is na de oorlog een park vernoemd naar generaal Hinds. Waarom werd een Amerikaanse generaal door een Duitse stad geëerd? Onder het ‘item van de maand maart’ op de website van het museum leest u er meer over.
Een bezoek brengen aan het museum?
Door met dergelijke verhalen de menselijke kant van de Tweede Wereldoorlog te benadrukken krijgt u in Oorlogsmuseum Eyewitness een indrukwekkend en aangrijpend beeld van het oorlogsverleden in Europa. Neem eens een kijkje op de website van het museum of breng direct een bezoek! Het museum is zes dagen per week geopend.