Op 9 en 10 april vond het eerste erfgoedweekend van 2022 plaats. Het weekend stond in het thema van kruisen en kapellen. Nevenactiviteit was het wereldrecord molendraaien.
Kruisen en kapellen
In Limburg zijn 3.000 kruisen en kapellen, meer dan honderd Lourdesgrotten en de vele heiligenbeelden te vinden. Een groot deel daarvan is gewijd aan Maria. Om haar te eren, hebben de gezamenlijke bedevaartsoorden in Limburg een Marialint samengesteld. Rondom Tienray, Venlo, Roermond, Sittard, Maastricht en Wittem zijn fietsroutes uitgezet die langs Mariakapellen en -monumentjes voeren.
Peer Boselie, kerkhistoricus en bestuurslid van de Limburgbrede Stichting Kruisen en Kapellen, gaf in het weekend rondleidingen. Ook stichting Kruisen en kapellen zette zich in in dit weekend. Deze stichting zet zich al veertig jaar in voor het behoud van dit kleine religieuze erfgoed. De vrijwilligers verzorgen het regulier onderhoud en werken in een eigen atelier aan het herstellen, schilderen en kopiëren van beelden, corpussen en kruisen.
Fietsroutes langs het Marialint zijn hier te vinden:
Wereldrecord molendraaien
Op 9 april 2022, het jaar van de molenaar, bestond het Gilde van Vrijwillige Molenaars vijftig jaar. Dat werd gevierd tijdens het wereldrecord molendraaier. Het Gilde heeft 2.600 leden, waarvan 1.500 gediplomeerde molenaars. Samen zijn ze actief op een van de 1.200 molens in Nederland. Op 9 april lieten zij hun wieken draaien tussen 11:00 en 12:00 uur. Ruim veertig Limburgse molenaars deden mee.