Erfgoedweekend juni 2022

Erfgoedweekend juni 2022

Tijdens het erfgoedweekend van 11 en 12 juni was er in Openluchtmuseum Eynderhoof van alles te doen. Kindergidsen gingen aan de slag met oude kinderspelen, zoals foekepotten, rijpen, steltlopen, pijl- en boogschieten en touwtrekken. In de zagerij werden van bomen planken en balken gemaakt. In de herberg was het zeer gemoedelijk: er werd ambachtelijke vlaai geserveerd en Fer Hendrix maakte muziek. 

Openluchtmuseum Eynderhoof

Openluchtmuseum Eynderhoof is te vinden in Nederweert. Je waant je er 150 jaar terug in de tijd tussen de historische gebouwen waar vrijwillige ambachtslieden aan het werk zijn. Zo kun je een kijkje nemen in de boomzagerij, de peelboerderij, de bakkerij en het ambachtengebouw. De missie van het museum is het verzamelen, behouden, beheren en onderzoeken van het materiele en immateriele erfgoed van de Peelbewoners. Bezoekers kunnen ervaren hoe zij leefden en werkten in en rondom boerderijen, woonhuizen en werkplaatsen in de periode van 1850 tot 1950. 

Belangrijke ambachten

De boerderij wordt momenteel terug gebouwd in de originele staat. Er zijn koeien, kippen en een varken. Naast het varkenshok stat het 'huske', een wc zoals die vroeger was. Ook kan men in de hoogstamboomgaard en de moestuin zelf beleven hoe voedsel vroeger verbouwt werd. Doormiddel van een educatieproject wil Eynderhoof jongeren laten zien waar voedsel vandaan komt. Ook het mandenvlechten was een ambacht die in de agrarische gemeenten in de Peelregio belangrijk was. Boeren hadden manden nodig. Met wilgentakken werden deze manden gevlochten. Ook deze ambacht kun je in het museum bewonderen. De smid was een andere ambachtsman die niet weg te denken was in het dorp. Hij besloeg de paarden van de boeren. En zo waren en ook de timmerman, de bakker, de bierbrouwer en de stroopmakerij. 

Zelf het museum bezoeken? Bekijk hier de website voor meer informatie.