Het erfgoedweekend van 9 en 10 juli stond in het teken van de expositie 'Oevers vol Romeinen' in het Limburgs Museum in Venlo. Dit interactieve familieavontuur is tot en met 4 september te bezoeken.
Oevers vol Romeinen
De Romeinen gebruikte de natuurlijke barrière van de Rijn in Nederland als de noordelijke grens van hun imperium. Deze limes staan sinds 2021 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Langs de oevers bouwden de Romeinen wachttorens, forten en legerkampen waar soldaten en hun gezinnen samen woonden. Over deze limes maakte het Rijksmuseum van Oudheden een expositie. Het Limburgs Museum vilde de expositie aan met tal van vondsten uit de eigen regio.
Wat is er te zien?
De stukken die je kunt bekijken in de expositie hebben te maken met het dagelijkse leven in de legerkampen. Zo zijn er spullen die verwijzen naar de religie van de Romeinen, kinderspeelgoed, muziekinstrumenten, parfumflesjes, badslippers, schrapers en munten. Naast dit verhaal kun je in de expositie ook meer leren over Villa Voerendaal. Speciaal voor de tentoonstelling is een 3D-reconstructie gemaakt waarbij bezoekers via een touchscreen de verschillende bouwperioden van de villa kunnen bekijken.
De geboorte van Nederland
Ook was er dit weekend aandacht voor 'de geboorte van Nederland': de opstand onder leiding van stadhouder Willem van Oranje in 1572. Dat wordt gevierd met een landelijk project, waar ook de Gemeentearchieven Weert en Roermond aan meedoen. In de tentoonstelling '1572 Geboorte van Nederland, Weert en Roermond het andere verhaal!' belichten zij de andere kant van de Nederlandse opstand en tonen ze aan dat Willem van Oranje niet voor iedereen 'Vader des vaderlands' was. De tentoonstelling loopt tot en met 30 oktober. De toegang is gratis. De Caroluskapel (Swalmerstraat 100) is geopend van woensdag t/m zondag van 14:00 tot 17:00 uur.