De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze LimburgCollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.
Wat is er allemaal te vinden in de #LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemers en partners. Deze maand uitgelicht Molen Rust Na Arbeid in Ven-Zelderheide. Molenaar Ludger Pauls vertelt over de geschiedenis van de molen, zijn persoonlijke verhaal als molenaar en de renovatie van dit historische bouwwerk.
Molen Rust Na Arbeid
De geschiedenis van Molen Rust Na Arbeid begint in 1880, toen Eduard B. van den Boogaard deze beltkorenmolen liet bouwen, uitgerust met drie paar maalstenen. In 1892 verwisselde de molen van eigenaar en kwam in handen van Johannes M.H. Coopmans. Het jaar 1911 bracht een dramatisch moment met zich mee: tijdens een onweersbui brak een deel van de houten askop af, waarbij ook de houten roede werd vernield. De houten as werd vervangen door een gietijzeren exemplaar en twee nieuwe Belgische roeden werden door de as gestoken.
In 1922 erft Lambertus Antonius, de zoon van Johannes, de molen. De jaren die volgden brachten veranderingen, waaronder het uitgraven van een deel van de molenberg in 1930 om plaats te maken voor een pakhuis. In het linkerdeel van de molen werd een maalstoel met 15er kunststenen en een nieuwe dieselmotor geplaatst. Verdere ontwikkelingen volgden, zoals de vervanging van de dieselmotor door een elektromotor voorzien van stroomlijnwieken in 1943 door de firma Chr. V. Bussel uit Weert.
Vijf jaren later ging de molen over naar Adrianus Fernandus Constantinus Kock, die in 1958 remkleppen op de wieken liet aanbrengen door molenmaker Hub Beijk uit Afferdem. Gezondheidsredenen leidden tot de stillegging van de molen in 1969. De molen wisselde nogmaals van eigenaar in 1970, toen pottenbakker Gerardus M. Jakobs het pand verwierf. 1972 zag het vertrek van machines uit het pakhuis evenals een stel Duitse blauwe 17er stenen uit de molen. Dit vertrek werd gevolgd door verdere overdracht van eigenaren. Jakobs verkocht in 1977 de molen aan C. Verhoeven, die er een bistro in wilde vestigen. 10 jaren later werd de molen openbaar verkocht aan Franciscus Martinus G. Lenssen. Lenssen liet de roeden van de molen afhalen en zeven jaar later werd de kap afgedicht. Na deze afbraak kwam de molen in bezit van de huidige molenaar Ludger Pauls. In 2002-2003 onderging Molen Rust Na Arbeid een grondige restauratie, zodat de molen weer maalvaardig werd gemaakt. Met veel hulp van diverse instanties en de Molenstichting Gennep werd na een decennium van inspanningen de molen op zondag 13 juni 2004 heropend en weer in bedrijf gesteld door Marietje Kock.
De Molenaar
Molenaar Ludger Pauls groeide op in Kessel, Duitsland, in de nabijheid van een overblijfsel van een stellingmolen. Zijn liefde voor oude technologie, machines, auto’s en windmolens bracht hem naar Molen Rust Na Arbeid toen hij bij toeval de advertentie ‘Molen met woning te koop’ tegenkwam. Na de aankoop van de molen en de renovatie van de aangrenzende woning, werden plannen gesmeed om de molen terug te brengen in haar oorspronkelijke staat. De heropening van de windmolen Rust Na Arbeid werd een geweldig feest. Ludger blijft nog steeds gefascineerd door de molen, die hem terugvoert van het hectische beroepsleven naar de goede oude tijd. De molen draait soms traag en is altijd afhankelijk van wind en weer en van onvoorspelbare processen. Tenslotte zijn we allemaal trots om oude dingen te bewaren voor toekomstige generaties.
U bent van harte welkom een bezoek te brengen aan Molen Rust Na Arbeid. Voor meer informatie zie de website van Molenstichting Gennep.