Tijdens het erfgoedweekend december 2023 kijken we naar nieuwe ontwikkelingen van het Missiemuseum, het Gemeentearchief Weert en AEZEL.
Missiemuseum
Tijdens dit erfgoedweekend op 9 december opent het Missiemuseum de tentoonstelling Vogels van God.
VOGELS VAN GOD. Zo werden paradijsvogels beschreven, zowel door de bevolking van Nieuw-Guinea als door vroegere handelaren en wetenschappers van over de hele wereld. Uniek aan deze tentoonstelling is dat het verhaal van de paradijsvogel wordt verteld vanuit drie verschillende perspectieven: inheems, koloniaal en de missie. Zie hier beneden het introductiefilmpje over deze prachtige tentoonstelling.
Gemeentearchief Weert
In samenwerking met 'Weert respecteert' heeft het Gemeentearchief Weert de expositie 'Waar kom je vandaan? - Nieuwkomers in Weert na WO II' samengesteld. De tentoonstelling wil een bijdrage leveren aan het begrip voor mensen die om welke reden dan ook in Weert zijn komen wonen en nu deel uitmaken van de Weerter gemeenschap.
In Weert woont een bont gezelschap mensen uit allerlei gemeenschappen en culturen. Iedereen mag zichzelf zijn. Maar hoe goed kennen we elkaar eigenlijk? Daarvoor moeten we in de wereld van de ander stappen, elkaar ontmoeten. Dat is waar Weert Respecteert om draait.
De expositie 'Waar kom je vandaan? - Nieuwkomers in Weert na WO II' geeft bezoekers aan de hand van foto's, achtergrondinformatie en persoonlijke interviews een indruk hoe nieuwkomers uit een andere gemeenschap de komst, opvang, huisvesting en inburgering in Weert (hebben) ervaren. Voor de tentoonstelling is telkens één persoon geportretteerd uit de negen gemeenschappen die aan bod komen. Dat zijn de Antillen, Turkije, Irak, Marokko, Molukken, Somalië, Suriname, Syrië en Eritrea.
Naast de informatie op de expositie is op www.erfgoedhuisweert.nl van elke gemeenschap extra informatie te vinden en een interview te horen. Lees en beluister onder meer het verhaal van Nico Pattinaya, de oprichter van ouderenvereniging Perkumpulan Waringin en woordvoerder van de Molukse gemeenschap in Weert, die in mei 1951 met zijn familie in Nederland arriveerde. Of dat van de 32-jarige Mohamed Omar, die in 2007 uit Somalië hierheen kwam, nadat zijn vader vijf jaar eerder naar Nederland vluchtte voor de oorlog en het geweld in zijn land.
De expositie is nog tot 1 mei 2024 gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van Bibliocenter Weert, Wilhelminasingel 250 in Weert.
AEZEL
Kaart van Limburg op AEZEL steeds meer gevuld
Wie geïnteresseerd is in genealogische en historisch-geografische data uit Limburg kan niet om het digitale platform AEZEL (Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen') heen. Met Stichting LGGI als kartrekker en met hulp van talloze vrijwilligers zijn de afgelopen jaren vele miljoenen bestanden ingevoerd. Langzaam raakt de kaart van Limburg steeds meer gevuld.
Kadastrale kaart uit 1842 van Maastricht met daaronder de huidige satellietkaart. Het omkaderde perceel is de kristalslijperij van Petrus Regout.
Goed is te zien dat het Sphinxgebouw van latere datum is.
Het afgelopen jaar zijn weer een groot aantal gemeenten in AEZEL toegevoegd. In alfabetische volgorde zijn dat: Broekhuizen, Brunssum, Eygelshoven, Grubbenvorst, Itteren, Jabeek, Kerkrade, Linne, Maasbracht, Meerlo, Merkelbeek, Nieuwenhagen, Posterholt, Rimburg, Roosteren, Schaesberg, Susteren, Ubach over Worms en Wanssum.
Minuutplan origineel Sittard
Minuutplan Sittard tot op perceelsniveau gedigitaliseerd
Om de informatie te bekijken gaat u op de website https://aezel.eu naar Geografie en kiest u voor Minuutplans Grondgebruik. Klik daar in het kaartje op het loepje rechtsonder en vul uw postcode in. In no time vliegt u naar uw buurt rond 1832-1844. Via Opties kunt ook de huidige satellietkaart als onderlaag zichtbaar maken en uw eigen woning zoeken.
Een belangrijk nieuw project is de ontwikkeling van Roermond van 1842 tot en met 2015. Hoe de stad van jaar tot jaar is veranderd, is eenvoudig te volgen via een schuifbalkje.
Een presentatie op locatie of vrijwilliger worden bij AEZEL? Neem contact op met het secretariaat. https://aezel.eu