Erfgoedweekend oktober 2020

Erfgoedweekend oktober 2020

AEZEL staat voor Archief voor Erfgoed van Zuid Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen. 11 jaar lang werkten 200 vrijwilligers in samenwerking met het LGGI (Limburgs Genealogisch en Geschiedkundig Informatiecentrum) en diverse archiefinstellingen aan dit unieke project. AEZEL wil erfgoedinformatie van mens en goed digitaliseren en laagdrempelig én authentiek visualiseren en beschikbaar stellen aan een groot publiek.

Corry de Koster (secretaris LGGI/AEZEL Projek) en Peer Boselie (De Domeinen, Sittard) leggen uit dat het project ooit werd gestart door Martin Pfeifer van het LGGI. Hij kwam op het idee om de geschiedenis van Sittard voor een breed publiek online toegankelijk te maken. Alle losse puzzelstukjes uit de archieven in Limburg worden bij elkaar gebracht in één online archief zodat informatie veel interessanter en overzichtelijker wordt doordat je verbanden kunt leggen.

Steeds meer vrijwilligers meldden zich aan om te helpen bij het digitaliseren van al die data, van Vaals tot Venlo. Het begint met het digitaliseren van feitelijke historische informatie doormiddel van geografische gegevens, gebaseerd op historische kaarten en actuele street view maps. Daarnaast worden er ook genealogische gegevens, zoals doop-, trouw- en begraafregisters, oude foto’s en notarisaktes gebruikt. Via AEZEL wordt die losse data dan verbonden op interactieve kaarten. 

AEZEL is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van zijn of haar eigen familie, huis, dorp of stad. En ondanks dat het project nu online is, is het werk nog niet af. In toekomst zullen dan ook nog meer onderwerpen toegevoegd worden. Omdat het een open source systeem is, kan dit makkelijk gedaan worden. Zo kan bijvoorbeeld iedereen die zelf onderzoek heeft gedaan zijn gegevens koppelen. Vrijwilligers en nieuwe informatie zijn altijd welkom. 

Meer lezen? Hier vindt u het volledige artikel uit de Limburger.