De LimburgCollectie uitgelicht #1: Het Limburgs Museum

De LimburgCollectie uitgelicht #1: Het Limburgs Museum

De LimburgCollectie

De Limburgcollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze Limburgcollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.

Maar wat er allemaal te vinden in de LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemende instellingen, verenigingen en musea. Het Limburg Museum geeft de aftrap, en deelt een bijzonder schilderij met het publiek. 

De doodgraver van Thorn

Dankzij zijn broer Matthieu kwam ook Piet Wiegman in aanraking met de Bergense school: een stroming van moderne expressionisten. In 1922 reisde hij af naar Limburg en tot 1929 was hij gevestigd in Thorn, het witte stadje. In Midden-Limburg was hij gelukkig en ontstonden ook zijn beste werken. Wiegman was een meester in het vastleggen van de psyche van de mens. De doodgraver van Thorn is één van de hoogtepunten uit zijn oeuvre en het schilderij bevindt zich in de collectie van het Limburgs Museum, naast nog ca. 25 werken van zijn hand.

Ook bijdragen? 

Wil je als organisatie graag bijdragen aan de Limburgcollectie? Laat het ons weten! Doe mee en vertel samen met ons de verhalen die het waard zijn te worden verteld.