Erfgoedweekend mei 2021

Erfgoedweekend mei 2021

Afgelopen weekend, 8 en 9 mei, vonden de Nationale Molendagen plaats. Daarnaast bestaat de Molenstichting Limburg (MSL) dit jaar 50 jaar. De Limburgse molens waren dan ook het thema van het erfgoedweekend van mei. Helaas konden de molens hun deuren niet openen, maar in heel Limburg draaiden de wieken wel. Daarnaast zullen in oktober, als de situatie het toelaat, de Limburgse Molendagen plaatsvinden.  

Een van de molenaars die de wieken lieten draaien waren Joël Kerbel en Frans Verstappen. Joël (20) is een jonge molenaar. Afgelopen maand slaagde hij voor zijn molenaarsproefexamen, en als hij het laatste examen ook haalt mag hij zich een van de jongste molenaars in Limburg noemen. Frans Verstappen is zijn mentor. De Aurora, waar Joël en Frans samen werken, is een standerdmolen, het oudste windmolentype van Nederland. In Limburg zijn er nog maar zeven exemplaren van. De Aurora trekt, in normale tijden, wekelijks vele bezoekers. Elk weekend komt Joël als vrijwilliger helpen in de molen, en daar is Frans erg blij mee. Samen vertellen ze de bezoekers over de geschiedenis van De Aurora. 

Twan Houtappels (vicevoorzitter MSL) en Karel van Gerven (oud-burgemeester van Horn en Beegden) kijken uit naar de Limburgse Molendagen in oktober. Het belang van de stichting is volgens hen dat molens behouden worden voor de toekomst. Ongeveer negentig werkende wind- en watermolens in Limburg worden door MSL geconserveerd als monumenten van bedrijf en techniek. De molenbouwers en molenaars, allen vrijwilligers, hebben daarbij een belangrijke rol. Het wordt echter steeds moeilijker om nieuwe mensen te vinden. Daarom is het mooi dat jonge mensen zoals Joël zich inzetten voor dit Limburgse Erfgoed. 

 

Geïnteresseerden konden de molens dit weekend niet bezoeken, maar kunnen wel al wandelend of fietsend de molens van Limburg op afstand in werking zien. Op www.molens.nl zijn speciale molenwandelingen en fiets- en autotochten te vinden. Het volledige artikel uit De Limburger is hier te lezen.