Erfgoedweekend augustus 2021

Erfgoedweekend augustus 2021

Op 14 en 15 augustus vond het erfgoedweekend van augustus plaats. Dit weekend stond in het teken van de mijnbouwgeschiedenis en werd georganiseerd door Discovery Museum en de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij

Bij het Discovery Museum kun je het hele jaar door de meest diverse mijnbouwcollectie van Nederland bewonderen. Zo kun je als bezoeker een idee krijgen van hoe de mijnwerkers vroeger in de mijnen werkten. De belangstelling voor dit stukje Limburgse geschiedenis is sinds het sluiten van de mijnen al groot. In 1974 werd het Mijnmuseum in Rolduc geopend en in 1993 ging de collectie op in het Industrion. Sinds 2021 ontfermt het Discovery Museum zich erover. Serge Langeweg, manager Collectie en Erfgoed bij het Discovery Museum in Kerkrade, legt uit: “Hier vind je de meest diverse collectie mijnbouw van Nederland. En er komen nog steeds aankopen en schenkingen bij.”

Al het materiaal is gerubriceerd op basis van drie aspecten: techniek, de sociaal culturele rol van de mijnen en kunst. Veel bezoekers van buiten Limburg realiseren zich pas tijdens hun bezoek welke impact het mijnverleden op deze provincie heeft gehad en nog steeds heeft. Om de herinnering aan de mijnwerkers extra levend te houden, kun je in het Discovery Museum nu ook de bijzondere filmervaring Zwart bekijken. In het Aarde-theater daal je zelf in een liftkooi af in de mijnen en maak je een ondergrondse reis. 

De film Zwart was gepland als onderdeel van een compleet ‘mijnarrangement’ in samenwerking met de Miljoenenlijn. Bezoekers konden met de koempeltrein van Simpelveld naar Kerkrade rijden, maar door het noodweer werden delen van het traject onberijdbaar. Inmiddels rijdt de trein weer en krijgt iedereen die een kaartje in de online ticketshop koopt voor Discovery Museum 25% korting op een ticket voor de Miljoenenlijn en andersom. De actie loopt tot het einde van dit jaar. Op woensdag, zaterdag en zondag kunnen bezoekers ook met de trein mee en het museum van de Miljoenenlijn in Simpelveld bezoeken.

Kijk voor informatie en tickets op https://www.miljoenenlijn.nl/. Het volledige artikel uit De Limburger is hier te lezen.