Erfgoedweekend september 2021

Erfgoedweekend september 2021

Open Monumenten Dagen Weert

Op 11 en 12 september vond het erfgoedweekend van september plaats. Dit weekend viel samen met de Open Monumenten Dagen die door het hele land georganiseerd werden. De landelijke opening van zowel Nederland als Vlaanderen vond plaats in Weert. Voor Nederland alweer de 35e editie. Het thema van dit jaar was ‘Mijn monument is jouw monument’. Bezoekers konden gratis meer dan 30 gemeentelijke en rijksmonumenten bezoeken. 

Joke Jongeling, beleidsmedewerker monumenten en architectuur bij Gemeente Weert, coördineerde de landelijke opening. Ze vertelde De Limburger dat er vanwege het thema extra aandacht werd besteed aan inclusie en de samenwerking met de Vlaamse buurgemeente Bocholt. De band met Bocholt gaat terug tot eind dertiende eeuw, en tegenwoordig is die band er nog steeds. In overleg met de gemeente Bocholt en de Vlaamse stichting voor erfgoed Herita zijn onder meer twee fietsroutes uitgezet langs de Bocholter-/Weerterbeek. Volg je één van deze routes, dan kom je aan beide zijden van de grens langs diverse monumenten. 

Veel monumenten in Weert waren tijdens de Open Monumentendag ook voor mindervaliden toegankelijk. Van plekken die niet goed te bereiken zijn werden audiovisuele presentaties gemaakt. Ook keek de gemeente Weert er naar uit om mensen met een andere culturele achtergrond te verwelkomen. Het delen van verhalen draagt immers bij aan wederzijds begrip. En dat alles steunde natuurlijk op talloze vrijwilligers zonder wiens hulp het evenement niet mogelijk geweest zou zijn. 

Verdwenen monumenten ontdekken met Koninklijk LGOG

Het LGOG (Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) verbond het thema van de Open Monumentendagen aan de sporen van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. Onder meer in Venlo, Weert en Kerkrade kon men onder leiding van een stadsgids wandelingen door de stad maken. Daarbij liepen bezoekers langs monumenten die tijdens de oorlog zijn verdwenen en juist niet opnieuw zijn opgebouwd, langs sporen van de Tweede Wereldoorlog en langs wederopbouw architectuur. In Weert werd bijvoorbeeld samen met de Stadsgidsen Weert de Fatimakerk en -wijk bezocht. Speciale wandel- en fietsroutes waren ook in Maastricht uitgezet. Deze routes zijn eenvoudig en gratis te downloaden op de website izi.travel. Zo is er een fietstocht door de naoorlogse stadsuitbreiding en een wandelroute langs littekens van de Tweede Wereldoorlog

Meer info over de Open Monumenten Dagen in Weert is hier te vinden. Het volledige artikel uit De Limburg kunt u hier lezen.