De LimburgCollectie uitgelicht #9: De vele collecties van Centre Céramique

De LimburgCollectie uitgelicht #9: De vele collecties van Centre Céramique

De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze LimburgCollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.

Maar wat is er allemaal te vinden in de LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemende instellingen, verenigingen en musea. Deze maand een overzicht van de vele collecties van Centre Céramique door conservator bijzondere collecties Joes minis. 

Herinrichting

Centre Céramique beheert meerdere (erfgoed)collecties waaronder de bibliotheekcollectie, de collectie oude boeken, Maastrichts keramiek, Japanse prenten en archeologie van Maastricht en Limburg (LGOG-AVL collectie). Behalve beheren en bewaren maken we ook geregeld exposities rond relevante thema’s. Twee jaar geleden zijn we gestart met een herinrichting met als doel meer bijzondere collectiestukken tonen aan het publiek en al onze collecties op een logische wijze met elkaar verbinden. Daarbij staan de collecties, maar ook het verhaal over Maastricht in een Limburgse en Euregionale context centraal. In het weekend van 27 en 28 november gaat Centre Céramique officieel weer open! Op dit moment worden de puntjes op de i gezet, maar er is al het een en ander te zien…

Keramiek

Het Maastrichts keramiek wordt vooral op de derde etage gepresenteerd. Van Sauskom type 1 tot pareltjes van Edmond Bellefroid, van bandkeramiekers tot Romeinen, de hele geschiedenis van de Maastrichtse aardewerkproductie komt hier aan bod.

 

Bibliotheek

Centre Céramique is natuurlijk de Stadsbibliotheek van Maastricht. Al twintig jaar lopen we voorop in het Nederlandse bibliothekenlandschap, en met onze nieuwe inrichting gaan we weer een stapje verder. We verweven ‘de bieb’ met onze andere collecties, waardoor je al struinend door de bibliotheek allerlei erfgoed tegenkomt. In welke bibliotheek zie je naast de thrillers negentiende-eeuwse geweren staan?

Van studiecel naar….

We zijn er nog niet. Bij onze herinrichting maken we handig gebruik van oude elementen, zoals de studiecellen ontworpen door Atelier Van Lieshout. Deze worden omgetoverd tot ‘geschiedeniscabines’ waarin bezoekers het verleden echt kunnen ervaren. Hierin stallen we onze archeologiecollecties en oude boekencollecties uit. Op dit moment worden ze nog ingericht. Kom ze vooral bekijken vanaf 27 november!