De LimburgCollectie uitgelicht #10: Limburgs Openluchtmuseum Enderhoof

De LimburgCollectie uitgelicht #10: Limburgs Openluchtmuseum Enderhoof

De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze LimburgCollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.

Maar wat is er allemaal te vinden in de LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemende instellingen, verenigingen en musea. Deze maand stelt Theo Neijnens een nieuw CEL-lid voor: Limburgs Openlucht Museum Eynderhoof.  

Nostalgische Kinderkermis in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof

Een van de doelstellingen van het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is het verzamelen, bewaren, beheren en onderzoeken van de materiële en immateriële getuigenissen van onze voorouders om te laten zien hoe zij leefden en werkten in en rondom boerderijen, woonhuizen en werkplaatsen in de Peelregio tussen omstreeks 1900 en 1950.

Op Eynderhoof zijn een 30-tal ambachtsgroepen en werkgroepen actief. Een van deze ambachtsgroepen houdt zich bezig met de historie van het kermisgebeuren in de Peelregio. Deze activiteit wordt vormgegeven in samenwerking met het Boerenbondmuseum in Gemert.

Oude tradities maar ook oude kermisattracties worden gezamenlijk aangekocht en op Eynderhoof onderhouden. Onze collectie kermisattracties is uniek en met deze attributen wordt er jaarlijks een Kinderkermis georganiseerd op Eynderhoof alsook in het Boerenbondmuseum te Gemert.

De sfeer en gezelligheid uit 1900 tot 1950 zijn de basale kenmerken van deze kermis activiteiten. Ik citeer uit de historische immateriële getuigenissen van onze voorouders.

“Het vrouwenvolk ging ondertussen met de kinderen naar het kermisplein waar de carrousel en de schommels hun orgelmuziek ten gehore brachten. En dan de grabbelton niet te vergeten. Voor een dubbeltje mocht je hierin graaien om er een prijsje uit te halen. Als oma dan haar tas openmaakte stond de jeugd om haar heen met uitgestoken handjes. Een kinderhand is gauw gevuld, zo luidde het spreekwoord”.

Op Eynderhoof komt het verleden weer tot leven!