De LimburgCollectie uitgelicht #13: De Domijnen

De LimburgCollectie uitgelicht #13: De Domijnen

De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze LimburgCollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.

Wat is er allemaal te vinden in de #LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemers en partners. Deze maand licht Archief de Domijnen de literaire collecties van priester-dichter Jacques Schreurs uit. 

Het archief

Archief De Domijnen (Regionaal Archief Sittard-Geleen) beheert zo'n 6 kilometer archief uit de jaren 1275-2000 uit de regio Sittard-Geleen, Beek, Stein. Naast de 'gewone' archieven van de gemeentes en haar voorgangers zijn er vele bijzondere collecties opgenomen die de maatschappij in alle facetten tonen. Een van de bijzondere literaire collecties is die van priester-dichter Jacques Schreurs, jawel, die van het Dagboek van een Herdershond (dat helemaal niet zo heette eigenlijk, zie hieronder)! Zijn hele collectie wordt in Sittard bewaard en deze is op kosten van het rijk ook helemaal gedigitaliseerd als nationaal erfgoed.

Jacques Schreurs 

De in Sittard geboren Jacques Schreurs (1893-1966) was priester, dichter en schrijver. Velen zullen bekend zijn met de televisieserie Dagboek van een Herdershond, welke is gebaseerd op de romantrilogie van Schreurs genaamd Kroniek eener Parochie. Daarnaast heeft hij een aantal dichtbundels en toneelstukken uitgebracht, waaronder het Deken Tijssen spel (zijn erfgenamen).

De collectie Schreurs

De collectie van Scheurs beslaat bijna zeven meter fysiek archief, bestaande uit onder meer foto’s, brieven en manuscripten. Als onderdeel van project Metamorfoze is een aantal jaar geleden de collectie van Jacques Schreurs als nationaal erfgoed op microfiches gezet en later omgezet naar digitale bestanden. Deze digitale bestanden (in totaal meer dan 11.000) zijn toegankelijk zijn op de website van Archief De Domijnen.

Zo zijn bijvoorbeeld de handgeschreven manuscripten van de drie delen van Kroniek eener Parochie online te bekijken: Kraai op den KruisbalkHet Euvel der Misverstanden en De Weg zijner Zonen. Zoals te zien is in het typoscript, heet Kroniek eener Parochie ook Steenkool en Rozen. Dit geeft (net als de foto) het tijdsbeeld mooi weer: het boerenlandschap, met op de achtergrond de Staatsmijn Maurits.

Het archief online bekijken? Klik dan hier